Alegerea unui LNB (LNC) pentru o antena satelit
LNB-ul este elementul activ al unei instalatii de antena satelit! Pentru o mai buna intelegere s-o comparam pe aceasta cu o antena clasica de televiziune tip Yagi.
Feedhornul ( piesa conica care concentreaza fascicolul spre interior) este echivalentul elementelor director, oala de Fe sau Al este reflectorul elementul final al antenei Yagi iar dipolului Yagi ii corespunde intern o piesa care are dimensiuni milimetrice !
Fascicolul colectat si focalizat in LNB contine informatie emisa in banda 10.7 Ghz – 12.8 Ghz!
Rolul LNB-ului este sa converteasca aceasta banda de frecvente intr-una mai joasa 0.95Ghz – 2.15Ghz si sa amplifice semnalul care astfel devine compatibil cu intrarea receiverului. Elementele de decizie in alegerea unui LNB. Sunt de doua categorii :
- mecanice – diverse tipuri de antene ( cele circulare de exemplu ) pot avea monturi in care LNB se instaleaza numai daca feedhornul este demontabil, in general aceasta este o categorie mai pretentioasa ! LNB-urile uzuale sint de tip offset universal asta pentru ca astazi , pentru simplitatea montarii si spatiul redus necesar, antenele offset sint cele mai raspindite.
- electrice – in acesta categorie intra : zgomot propriu ( noise) unde valoarea uzuala este 0.6db si castigul conversiei (conversion gain) unde valorile uzuale sint 50-60db
Alegerea dupa caracteristicile electrice este un element de finete deoarece presupune sa avem conturate dificultatile de receptie a surselor de semnal!
Daca dorim sa receptionam programe emise cu spoturi fata de care sintem la limita posibilitatilor de receptie ( marginea footprint) evident un LNB cu zgomot foarte mic ( ex. Invacom 0.3 dB) este un ajutor pretios.
Deasemenea castigul conversiei ridicat ( fabricantii de mare marca dau o plaja a dispersiei mai strimta ex. >56dB ) poate contribui la realizarea obiectivului propus.
Trebuie spus ca oricat de performant ar fi LNB-ul ales el nu se poate compara prin efecte cu marirea diametrului antenei. Antenele „domestice” sint deobicei de tip offset si au diametre de 0.6-1.2m in functie de zona geografica si satelitul urmarit si sint cele care se adreseaza „amatorilor”.
In general daca doresti sa urci de la nivelul de „amator” la cel de „pasionat” asta se poate sustine cu o antena tip circular de Al cu diametre de la 1.4m-1.8m.
Acest material nu poate substitui documentatia tehnica dar poate oferi indicatii valabile celui care nu este de specialitate si nici nu va deveni un as in domeniu.