Ce este un sistem de supraveghere video ?

Un sistem de supraveghere, sau TVCI (televiziune cu curcuit inchis) poate fi definit ca fiind totalitatea echipamentelor folosite pentru supravegherea unui spatiu. Un sistem simplu poate fi format doar dintr-o camera si un monitor, dar nu are utilitate decat de a monitoriza, in timp real, activitatea dintr-un anumit obiectiv.schema-sistem-supraveghere-wireless-si-pe-cablu

Componentele de baza ale unui sistem de supraveghere sau TVCI sunt urmatoarele:

1. Camerele de supraveghere
2. Cablurile
3. Alimentatoarele camerelor
4. Serverul
5. Mediul de stocare
6. Monitor

1. Camerele de supraveghere pot fi catalogate dupa mai multe criterii:

a. tipul de senzor de imagine – CMOS
– CCD
b. rezolutia la care reproduce imaginile : incepand de la 420 linii TV pana la camere FULL HD
c. dupa modul de transmisie a semnalului video: – camere ANALOGICE
– camere IP

2. Cablurile : sunt practic elementele de legatura dintre camere si alimentatoare sau sursa, si dintre camere si serverul pe care se face inregistrarea imaginilor.

Cablurile difera, in funtie de solutia optima proiectata pentru fiecare obiectiv.

cablu coaxial – cablu ecranat de 75 ohm folosit pentru transmisia semnalului video catre server (seamana foarte mult cu cablul folosit pentru televiziunea normala)
cablu de alimentare – cablu cu doua fire, multifilare, cu sectiunea fiecaruia incepant cu 0,5 mm, in functie de distantele pe care trebuie dusa alimentarea.
cablul CCTV – este un cablu care are, in acceasi camasa sau lipite unele de altele, si cablu coaxial si cablu de alimentare
cablul UTP sau FTP – cablu folosit la transmiterea semnalului video la distante mai mari. Pentru a putea transmite semnalul pe cablu UTP sau FTP trebuie folosite convertoare de semnal, tip VIDEO BALLOON.
cablu UTP sau FTP autoportant – are aceeasi functionalitate ca UTP sau FTP doar ca are in plus sufa de sustinere pentru a putea fi intis la exterior (de pe o cladire pe alta, intre stalpi, etc )
fibra optica – este folosita de obicei pentru a transmite semnalele video pe distante foarte mari.
transmisie radio analogica sau numerica – se foloseste acolo unde cablarea structurata nu poate fi folosita ex: muzee.

3. Alimentatoarele

Servesc la alimentarea cu curent a camerelor. Solutia legala pentru un sistem de supraveghere (sau TVCI) este folosirea unei surse ce are incorporat si un acumulator de back-up si iesire protejata cu siguranta pentru fiecare camera in parte.
Daca sursa nu are acumulator de back-up incorporat aceastra TREBUIE conectata la un UPS.
Conform cu H.G. 301/2012 ups-ul trebuie sa asigure o autonomie de minim 15 minute de functionare a sistemului de supraveghere in cazul in care este intrerupta alimentarea cu energie electrica.

4. Serverul

Serverul are rolul de a prelua si stoca imaginile primite de la camerele de supraveghere.
Acestea pot fi al randul lor clasificate in mai multe categorii:

a. PC based – servere formate din placa de captura si calculator pentru preluarea imaginilor de la camerele analogice, sau doar dintr-un calculator si softul necesar pentru preluarea imaginilor de la camerele IP
b. DVR stand alone (digital video recorder) – server format dintr-o unitate compacta care indeplineste toate functiile necesare
c. NVR (network video ecorder) – server folosit pentru preluarea imaginilor de la camerele IP
d. DVR hibrid – server care are posibilitatea preluarii imaginilor atat de la camere analogice cat si de la camere IP

5. Mediul de stocare

Ca mediu de stocare, indiferent de varianta tipul de server ales, va fi un HARD DISK.
Conform cu H.G. 301/2012 HDD-ul (hard diskul) trebuie sa asigure o stocare a imaginilor pe minim 20 de zile pentru toate camerele. HDD-ul va fi dimensionat in functie de dimensiunile sistemului de supraveghere.

6. Monitorul – este dispozitiul periferic ce permite vizualizarea in timp real a camerelor de supraveghere cat si a inregistrarilor.

Ce este un sistem de avertizare la efractie ?

Un sistem de avertizare la efractie sau sistem de alarma antiefractie, este ansamblul de dispozitive electronice folosite petru avertizarea atat sonora cat si la distanta a evenimentelor nedorite dintr-un spatiu protejat. (efractie, spargeri de geamuri, spargeri de vitrine, agresinui ale personalului sau persoanelor prezente. etc)

Din ce este compus un sistem de alarma antiefractie ?

Sistemul de alarma antiefractie este compus din detectori, butoane si/sau pedale de panica centrala, tastatura/tastaturi, acumulatori de back-up si dispozitive de avertizare sonora. Optional se pot folosi module de transmitere la distanta a evenimentelor: module sms sau comunicatoare care transmit la un dispecerat.

Detectorii pot fi : PIR, de vibratii, de geam spart, de fum, de gaz, de CO2, contacte magnetice folosite pentru fereste si usi, detectori PIR cu microunde (folositi pentru seifuri si case de bani)

Butoanele si pedalele de panica sunt dispozitive folosite de obicei pentru transmiterea la distanta a unei stari de agresiune asupra personalului prezent in unitate.

Centrala de alarma are rolul de a comanda toate dispozitivele periferice, de a iterpreta semnalele primite atat de la detectori cat si de la tastaturi si de a transmite informatia mai departe catre dispozitivele de avertizare.

Tastatura are rol de dispozitiv periferic, folosita in mod normal pentru a arma/dezarma centrala de alarma de catre uitlizator si pentru a programa setarile centralei de alarma de catre instalator.

Dispozitivele de avertizare sonora – sau sirene de alarma, dupa cum le spune numele sunt folosite pentru avetizarea sonora in cazul unui eveniment.

Dispozitive de transmitere la distanta – sevesc pentru a transmite mesaje scrise sau preinregistrate unuia sau mai multor utilizatori cat si pentru a trasmite eventualele evenimente la un dispecerat de monitorizare.

Sistemele alarma antiefractie pot incepe de la sisteme simple, formate din 1 detector PIR, centrala, o sirena de interior si o tastatura pana la sisteme complexe structurate pe mai multe partitii, cu mai multe tastaruri si cateva zeci de detectori atat PIR cat si din restul de categorii.

Am o afacere, de ce am nevoie de sistem de alarma ?

Orice unitate comerciala/depozit/punct de lucru este OBLIGAT DE LEGE sa fie protejat la efractie cu dispozitive electronice de detectie. Un sistem complet este format din SISTEM DE ALARMA ANTIEFRACTIE si SISTEM DE SUPRAVEGHERE VIDEO.
Pe langa obligatia legala de a avea sistem de alarma, in functie de categoria de obiectiv, beneficiarul va avea sau nu obligatia sa conecteze sistemul de alarma antiefractie la dispeceratul unei firme autorizate de paza umana, monitorizare si interventie rapida.

Cum folosesc un sistem de alarma ?

Dupa ce a fost instalat sistemul de alarma, ca sa il folositi, acesta trebuie armat de catre ultima persoana ce paraseste obiectivul. Pentru a nu avea probleme cu sistemele de alarma, inainte de a arma, trebuie inchise toate geamurile si toate usile de acces in unitate.

Care este utilitatea unui SISTEM DE SUPRAVEGHERE ?

Un sistem de supraveghere va ajuta sa va controlati mai usor:
– proprietatile dumneavoastra (case de vacanta, locuite. apartamente, magazine, parcari etc)
– afacerile; (magazine mici, depozite, hale de productie, birouri etc)
– bona si/sau persoanele care au grija de copii si batrani (prin sisteme de supraveghere instalate la interior)
– parcarea
– domeniile publice (in cazul administratiilor locale)
– spatiile comune (in cazul asociatiilor de proorietari)

Pot vedea camerele de supraveghere pe net sau pe telefonul mobil ?

DA! Deja tehnologia a avansat si continua sa avanseze, iar noi incercam sa fim la curent cu cele mai noi solutii tehnice. Deja toate echipamentele prezente pe piata ofera posibilitatea ultilizatorilor sa vizualizeze inregistrarile sau camerele de supravegher in timp real de la orice calculator conectat la internet sau de pe telefonul mobil (daca aparatul permite si este conectat la internet).
Conditia esentiala este ca DVR-ul (sau serverul) sa fie conectat la INTERNET.

Pot seta serverul astfel incat sa vada si vecinul doar o camera care ii supravegheaza parcarea ?

DA! Dar trebuie specificat inainte pentru a putea alege echipamentul de care aveti nevoie.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.