Ghidul SRI ca să-ţi protejezi telefonul şi contul de email de hackeri
Specialiştii SRI au sintetizat câteva dintre cele mai răspândite riscuri de a deveni ţinta unor hackeri, precum şi modalităţile prin care acestea pot fi prevenite. Departe de a oferi garanţia unei securităţi impenetrabile, cunoaşterea unor vulnerabilităţi ne pot ajuta să „supravieţuim“ fără pierderi în spaţiul virtual.
Softurile de pe calculator
Multe ameninţări online vin sub formă de cereri de a da click pe un anumit link pentru instalarea unui program sau de a deschide ataşamentul unui mesaj e-mail. Altele deschid ferestre pop-up care ne cer să rulăm un codec ori un player cu ajutorul cărora putem vizualiza diverse conţinuturi. Pentru a evita orice risc, sfatul specialiştilor SRI este să nu dăm curs unor asemenea cereri. Dacă dorim totuşi să instalăm o astfel de aplicaţie, este bine să facem o verificare înainte. Iar dacă e necesar să instalăm acel soft, este de preferat să-l descărcăm direct de la sursă şi nu de pe terţe website-uri.
Neactualizarea softurilor
Fie că e vorba de sistemul de operare în sine ori de alte softuri adiacente, atacatorii exploatează vulnerabilităţile aplicaţiilor. De aceea, e necesar să facem constant actualizările recomandate de producători. Aplicaţiile inutile. Experţii ne sfătuiesc ca în cazul în care nu mai avem nevoie de un anumit soft, să-l dezinstalăm. Astfel, vor fi mai uşor de urmărit aplicaţiile care necesită a fi actualizate.
Folosirea unei singure parole pentru toate conturile online
Deşi e simplu de utilizat, o parolă unică nu e cea mai bună idee din punct de vedere al securităţii, atrag atenţia specialiştii. De aceea, aceştia ne învaţă să mergem pe principiul conturi diferite, parole diferite şi utilizăm parole dificil de intuit de către atacatori, formate din cifre, litere, caractere speciale. Astfel, în cazul în care un atacator obţine parola de la contul personal de e-mail, nu va putea compromite şi contul de e-mail de serviciu şi pe cele de Facebook, PayPal, Tweeter, MyBanking etc.
Neprotejarea conexiunii internet
„Dacă folosiţi un router pentru a vă conecta la internet, asiguraţi-vă că aţi schimbat parolele implicite ale acestuia”, mai spun experţii. De cele mai multe ori, astfel de dispozitive au parole standard de genul „1234”, „0000”, „admin”, „root”. De asemenea, actualizaţi firmware-ul şi instalaţi patch-urile de securitate. În plus, asiguraţi-vă că router-ul este configurat să ofere conexiuni criptate. Tehnologia de criptare WPA2 este cea mai puternică formulă disponibilă în majoritatea router-elor modern, mai subliniază specialiştii SRI. Reţelele Wi-Fi publice. Ideal ar fi să nu vă conectaţi niciodată la reţele Wi-Fi sau hotspot-uri publice. Dar dacă situaţia o impune, odată conectat, evitaţi să accesaţi conturi personale sau profesionale sensibile. De multe ori, conexiunile gratuite fie sunt compromise de infractori cibernetici care obţin astfel „credenţialele” celor conectaţi la reţeaua respectivă, fie sunt create tocmai în acest scop.