Releul de pe Costila. Cel mai inalt punct artificial din Romania
După 15 ani de construcții și un scandal în instanță, din cauza unui incendiu izbucnit în turnul pentru antene, stația radio-tv de pe Coștila rămâne, și în prezent, un releu important la nivel național.
În noaptea de Anul Nou din 1967-1968, la 2.498 de metri altitudine, pe Coștila, în Bucegi, porneau monitoarele celui mai puternic releu radio din România din acel moment. După scurt timp, stația a început să transmită și programele Televiziunii Române, care puteau fi recepționate în tot sud-estul României, pe canalul 6 FIF (VHF).
Construcția stației a durat aproape 15 ani, potrivit unui reportaj Radio România Actualități, iar clădirea poate rezista chiar și unui bombardament. Releul măsoară 80 de metri înălțime, de unde rezultă o altitudine de 2.578 de metri deasupra nivelului marii, fiind cel mai înalt punct (artificial) din România. Materialele de construcție utilizate la ridicarea releului au fost urcate pe Coștila cu un funicular care funcționa la vremea aceea, dar și cu măgari pentru zonele greu accesibile. Ulterior, când funicularul nu a mai funcționat, au fost folosite tanchete de 16 tone, îndeosebi pentru transportarea echipamentelor electrice.
Pentru ridicarea clădirii, inginerii au chemat o echipă de mineri, care a săpat, în stâncă, fundația clădirilor.
Anii de construcție au fost marcați și de evenimente mai puțin fericite. În perioada ridicării turnul pentru antene, în urma unui incendiu, o parte din ghidurile de undă ale radioreleului rusesc ”Vesna”, ce transmitea de la Moscova spre Sofia, Praga și Belgrad, au fost topite.
Incendiul din turnul pentru antene
”După cum se știe, construcția unui turn se face pe un schelet de lemn care rămâne în interior după turnarea betonului. Într-o noapte, un muncitor, luminându-și drumul cu o brichetă ca să-și caute pufoaica, a declanșat un incendiu catastrofal. Turnul de lemn s-a aprins, apa din betonul proaspat turnat s-a vaporizat și a explodat ca o bombă, iar pentru ca dezastrul să fie total, a topit o parte din ghidurile de undă ale radioreleului «Vesna»! Din fericire, n-a murit nimeni. Până la repararea și înlocuirea ghidurilor de undă, emisia de dimineață s-a făcut pe o porțiune dintre ghiduri, pur și simplu prin aer. Pentru că «Vesna»-ul rusesc radia din toate încheieturile”, a declarat Mia Bucurescu, care a lucrat, pentru o perioadă, la TVR, potrivit radioamatorului Nini Vasilescu.
Incendiul a fost urmat de un scandal de mari proporții, care a dus la intentarea unui proces la Brașov, soldat, însă, fără condamnare.
”«Securitatea statului»” a interogat toată suflarea. Ministrul adjunct de Afaceri Interne a sosit furios la fața locului. Directorul întreprinderii, care în timpul incendiului se dădea – la propriu – cu capul de pereți, a scapat ca prin miracol de concediere, cu sancțiuni grave”, a mai spus Mia Bucurescu, absolventă în prima promoție de ingineri electroniști din România (1956).
La momentul inaugurării, releul de pe Coștila era un obiectiv strategic, fiind păzit de o unitate militară (UM 02415 București). Astăzi, accesul spre clădirea releului este limitat de gardul ridicat în jurul construcției. De-a lungul timpului, au existat voci care au spus că stația ar avea cel puțin 3 nivele subterane.
Nu știm dacă e adevărat, însă din 2005, postul Radio Trinitas transmite de aici în Bucureşti, judeţul Argeş, judeţul Braşov, judeţul Covasna, judeţul Dâmboviţa, judeţul Ilfov, judeţul Prahova şi, parţial, în judeţele Buzău, Vâlcea, Olt, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Tulcea, Constanţa, Giurgiu, Teleorman, Vrancea şi Mureş, potrivit platformei on-line a postului.
Mai jos aveți un reportaj TV filmat de British Pathe în 1968, în care este prezentată, succint, activitatea de la releu:
Poate NIVELURI subterane ca ,,nivelele,, se refera la ,,nivela,, sau boloboc
Am făcut armata în 1990 paza obiectiv releul costila are subteran tunel de legătură cu exteriorul și cu fosta unitate mjlitara